WTC & MTB Unitas
bij ons zijn ook de jeugd, dames en senioren welkom
meer dan 100 actieve leden
 
Ontstaan in 1972
De recreatieve fietsclub WTC Unitas Steenhuize werd in 1972 in de Oost-Vlaamse deelgemeente Steenhuize-Wijnhuize boven de doopvont gehouden. De club heeft zijn roots in het hart van de driehoek Geraardsbergen-Ninove-Zottegem (België). Onder impuls van de zaakvoerders van Meubelen De Coninck kon de club snel uitgroeien tot een stevige groep fietsers. De aansluiting bij de toenmalige KBWB leidde tot de deelname aan heel wat regionale fietsrally's. De club fietste in de eerste jaren in een blauw-witte uitrusting, maar zou later overschakelen naar de bedrijfskleuren van hun sponsor: geel en groen.
De club telde snel een vijftigtal leden maar sinds de club begin de jaren tachtig zich actief ging toeleggen op de interclubranking "Topclub" steeg het aantal leden snel tot in de buurt van de 100.
 
Topclub & Toporganisator
WTC Unitas heeft uitsluitend een recreatieve werking. Hierbij staan zowel korte afstandsfietstochten tot heuse klassiekers op de kalender. Begin de jaren negentig sprong Unitas Steenhuize zeer snel op de mountainbikewerking. De ruime ledenkern maakt ook een zeer gediversifieerd programma mogelijk. Jeugdwerking, 60+werking, mountainbiken zowel in de winter als in de zomer en deelname aan cyclosportieve proeven vullen het ruim zomerprogramma op de weg aan.
Anno 2005 is Unitas Steenhuize één van de toonaangevende fietsclubs in Vlaanderen. Tussen 1985 en 1998 is Unitas winnaar van de Oost-Vlaamse topclub geweest. Daarnaast is de "groene garde" een gewaardeerde vertegenwoordiger in tal van belangrijke fietstochten. De Unitasleden rijden jarenlang met succes de provinciale bijeenkomsten in Oost-Vlaanderen en de nationale bijeenkomsten. De internationale klassiekers als de Ronde Van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix, de Elf Stedentocht hebben elk jaar een flinke Unitas-touch.
Unitas profileerde zich als kwaliteitsorganisator van fietstochten. In de lente is de Fietstocht Unitas één van de Oost-Vlaamse hoogdagen voor fietstoerisme op zondag. Voorheen lokte het hoge deelnemersaantallen met de semi-klassieker Steenhuize-Westende-Steenhuize. De Omloop der 3 Provincies is dé labeltocht in Oost-Vlaanderen. Labeltochten van de WBV zijn fietsdagen met een zeer ruim aanbod en een hoge klantvriendelijkheid. De Omloop der 3 Provincies werd betwist door 743 deelnemers in 1997, maar is uitgegroeid tot fietsdag "Altebra Classic" van ruim 1500 wegfietsers en mountainbikers samen.

VTT De Burcht begon eind de jaren 80 met een paar honderd mountainbikers maar bereikt de laatste jaren steeds tussen de 1500 en de 1800 sportieve vertrekkers. Sinds 2011 wordt een parcours met meer dan 75 % off-road als nieuwe troef gepromoot. De vtt tocht doet verschillende deelgemeenten van Herzele aaan en gaat in de richting van Ninove tot aan de oude steenbakkerijen in Outer. Samen met de vtt wordt op dezelfde dag een cyclo winterrit voor wielertoeristen georganiseerd. Startplaats van deze cyclo en vtt organisatie is de gemeentelijke basisschool in de Tuinwijkstraat in Herzele.


 
Zomerseizoen
Elk jaar zet Unitas Steenhuize het zomerseizoen in met een algemene vergadering. Het jaarprogramma wordt voorgesteld met een stevige brunch. Het eigenlijke zomerseizoen van W.T.C. Unitas begint dan rond maart met korte wegtochten. Eens het goede ritme in de benen kunnen de leden hun mogelijkheden aftasten in brevettochten, clubuitstappen, tot heuse klassiekers, selectieve mountainbiketochten, en cyclosportieve tochten. Het in groep rijden wordt in heel wat tochten gepromoot. In de periode 1986-1998 resulteerde dit voor de goed gestructureerde club in het 13 keer behalen van de titel van topclub. De club heeft een jaarlijks clubklassement voor de leden. Het algemeen zomerklassement wordt zowel volgens het aantal deelnames als volgens het aantal gefietste kilometers gevoerd. Daarnaast zijn er tevens jeugd-, dames-, en +60 klassementen(senioren). Bovendien kunnen de leden meedingen voor de verschillende laureaatschappen van de WBV. Na het seizoen volgt een clubfeest met een uitgebreid buffet en een kampioenenfeest.
 
Winterseizoen
Het winterseizoen loopt van oktober tot maart. Het spitst zich toe op de mountainbiketochten en winter cyclotochten, hoofdzakelijk in Oost-Vlaanderen. Elke zaterdag en zondag nemen de mountainbikers deel aan veldtoertochten van de Oost-Vlaamse Wintercup(WBV). Regionale mountainbiketochten meestal georganiseerd door de VBR komen steevast in onze winterplanning voor. Niet-mountainbikers kunnen deelnemen aan korte winterritten. Een winterklassement op punten en een afzonderlijk jeugd-, dames- en seniorenklassement houdt de strijdlust onder de leden hoog. Op de algemene vergadering komen de kampioenen op het podium.
 
Kledij

De club beschikt over zeer verzorgde clubkledij in groen en geel. De volledige outfit bestaat uit een koerstrui, een thermovest, een korte koersbroek, een lange koerspanty. Eens de basisuitrusting, krijgen de leden gratis kledij op basis van hun fietsprestaties. Hoe meer onze leden fietsen, en hoe meer laureaatschappen zij behalen, des te meer zij nieuwe kledij bekomen. De uitrusting is in samenwerking met onze kledijsponsors.

 
Interesse...?
Aarzel niet om te informeren naar de voorwaarden voor aansluiting!

Secretariaat: Van Oudenhove André
Lovelddreef 5, 9030 Heusden
Tel: 09/361 20 84 - 0478/41 99 34 - andre.van.oudenhove@telenet.be